» Iasi » Obiective Turistice
» Biblioteca Central Universitara "Mihai Eminescu"
Fondata de Vasile Lupu, ctitorita de Mihail Sturdza, Biblioteca "Mihai Eminescu" urmeaza bibliotecii Colegiului Trei Ierarhi si Bibliotecii Academiei Mihailene. Avand rang de biblioteca nationala, isi pastreaza caracterul de "universitara" inca din 1860. Biblioteca detine un valoros fond de documente.
» Biserica Sfantul Nicolae Domnesc
Fosta resedinta mitropolitana, monument istoric si de arhitectura religioasa. Cel mai vechi monument al Iasilor pastrat sub forma unei copii aproximativ exacte. Ctitorie a lui Stefan cel Mare.
» Bojdeuca "Ion Creanga"
Casa din pitorescul cartier Ticau, Iasi, in care a locuit in ultimii ani de viata (1872-1889) marele povestitor Ion Creanga. Aici, la indemnul poetului Mihai Eminescu si-a scris intreaga opera: Povestile, Povestirile si Amintirile.
» Casa Dosoftei- Muzeul Literaturii Romane
Edificiu din piatra construit in a doua jumatate a secolului al-XVII-lea ce gazduieste Departamentul de Literatura Romana Veche al Muzeului de Literatura Romana si cel mai vechi manuscris continand Letopisetul atribuit lui Grigore Ureche.

» Casa memoriala "Vasile Pogor"
Casa "V.Pogor" este sediul muzeului ce are ca obiect literatura romana moderna si contemporana dar cu precadere perioada marilor clasici, a societatii literare "Junimea". Cladirea a fost construita in 1850 de catre vornicul Vasile Pogor, impreuna cu sotia sa Zoe.
» Catedrala Mitropolitana
Inaltata pe locul bisericii Stratenia, sub conducerea tehnica a arhitectului Iohan Freywald, ce inspirat de formele Renasterii tarzii va da nastere unei catedrale monumentale, dorinta Mitropolitului Veniamin Costachi.
» Gradina Botanica
Oaza de verdeata, organizata in 12 sectii, Gradina Botanica este cea mai veche din tara, loc de agrement si odihna, cuprinzand o suprafata de 105 hectare, fiind una din cele mai mari gradini din lume.
» Manastirea Cetatuia
Construita de Gheorghe Duca, domnul Moldovei, intre anii 1669 si 1672, ansamblul manastirii Cetatuia e format din biserica cu hramul Sf. Apostoli Petru si Pavel, ce reprezinta atractia principala, turnul clopotnita, casa domneasca, sala gotica, baia sau cuhnia si corpul de chilii.
» Manastirea Frumoasa
Costruita intre 1726-1735 de catre hatmanul Melinte Balica, biserica poarta Hramul Sfintii Arhangheli Mihai si Gavril.
» Manastirea Galata
Manastirea Galata e ctitorita in secolul al XVI-lea, de domnitorul Petre Schiopul pe una din cele sapte coline ale Iasului, cu fortificatii si un impresionant turn la intrare.
» Manastirea Golia
Ctitorie a logofatului Ioan Golia, "stralucita si bogat inzestrata", ce poarta hramul "Inaltarea Domnului", reprezentand o imbinare a stilului gotic cu cel bizantic. Turnul Goliei asigura turistilor o panorama splendida asupra "orasului celor sapte coline."
» Manastirea Sfintii Trei Ierarhi
Ctitorie a domnitorului Vasile Lupu construita intre 1637-1642. Biserica ce "nu-i chip s-o descrii cu limba sau cu pana". Zidurile sale sunt veritabile broderii in piatra. Insemnat centru cultural al Moldovei din sec. XVII, adaposteste astazi osemintele lui Dimitrie Cantemir si ale lui Al.I.Cuza.
» Muzeul Mihai Eminescu
Conceput de catre arhitectul Virgil Onofrei, muzeul Mihai Eminescu a fost deschis cu prilejul centenarului mortii poetului, ?n 1989, in Parcul Copou.
» Palatul Culturii
Ridicat pe ruinele Curtii Domnesti vreme de 2 decenii, inaugurat de regele Ferdinand si construit dupa planurile arhitectului I.D.Berindei in stil neogotic flamboyant.
» Palatul Roznovanu(Primaria)
Construit acum un secol si jumatate, Palatul Roznovanu, actualul sediu al Primariei e o cladire impresionantă prin somptuozitate şi prin fastul interioarelor fiind construit dupa planurile aceluiasi arhitect care a proiectat si Catedrala Mitropolitana.
» Parcul Copou
Gradina Copou este cel mai vechi parc din Iaşi, situat pe dealul Copoului si amenajat sub indrumarea domnitorului Mihail Sturza.
» Teatru National
Monument de arhitectura apartinand celebrilor arhitecti Fellner si Helmer construit pe locul vechii primării, ?ntre anii 1894 şi 1896, considerată a fi cel mai vechi şi cel mai frumos lăcaş de acest gen din ţară.
» Universitatea "Al.I.Cuza"
Fondata la 26 octombrie 1860 e inlocuita in 1897 de cladirea actuala, o imbinare a stilurilor clasic si baroc, dupa planurile arhitectului Louis Blanc. Renumita pentru faimoasa "Sala a pasilor pierduti."

Review-urile sunt realizate de echipa iasi.com in urma vizitarii fiecaruia dintre obiectivele turistice prezentate. S-a incercat, si speram ca s-a reusit o prezentare cat mai obiectiva.


Embed Widget Vremea Iasi:
Nume*
Email*
Scadere cu 0.56%(0.0190 RON) 3.3845     Crestere cu 0.28%(0.0118 RON) 4.2903
*Actualizat zilnic de pe siteul BNR
Acum poti accesa siteul Iasi.com si pe telefonul tau mobil la adresa:
http://mob.iasi.com
Daca telefonul tau mobil este conectat la Internet poti accesa, intr-un format care se incarca repede, orice informatie te intereseaza de pe siteul nostru: evenimente, stiri, program cinema, numere de tel si adrese de restaurante, baruri, discoteci, mersul trenurilor si al autobuzelor etc.
Site-ul www.iasi.com este inca in faza de teste. Asta inseamna ca mai pot aparea probleme, buguri, erori. In caz ca observati probleme pe site va rugam sa ne anuntati pentru a le putea remedia. Nu uitati sa includeti si url-ul paginii pe care ati descoperit problema.

Raporteaza o problema

iasi.com